Damcykeln – en tidlös klassiker

Damcykel

Man väljer kanske inte en damcykel när man är på väg att delta i ett elitlånglopp, en sprintstafett, eller när man cyklar i en ramp, men letar man efter en bra vardagscykel som är både hållbar och funktionell, är damcykeln en av de säkraste kort du kan satsa på. 

Det finns många cyklar som är specialbyggda för att möta cyklistens behov till sin maximala gräns. Vissa cyklar är gjorda för att så snabbt som möjligt ta sig från punkt A till punkt B. Andra är gjorda för att klara av bergets påfrestningar i slutande position utför, och en del är utformade för att kunna göra diverse konster som att snurra runt eller glida på räcken. Alla cyklister söker dock inte samma spetskompetens hos sin cykel och har därför betydligt lägre ställda krav.

Är man istället en utav dom som lugnt och bekvämt vill ta sig runt på ett miljövänligt sätt, finns det egentligen inte mycket, om ens något, som slår damcykeln. De flesta damcyklar är dessutom praktiskt utformade med pakethållare därbak och med korg i fronten, där diverse föremål kan placeras och följa med på cykelturen. Det är helt enkelt en cykel med smart innovation som passar alla, inte enbart de som du härleds till utav cykeltypens namn.

Många studenter i Sveriges cykeltätaste universitetsstäder, väljer oavsett kön att ta sig fram med hjälp utav damcyklar. Självfallet förekommer även andra modeller, men det är trots allt extremt vanligt att man skymtar en och annan modell av denna sort i städer som Uppsala, Linköping, Umeå och på andra liknande ställen.

Det är vanligt att damcyklar har betydligt färre växlar än herrcyklar av liknande typ. De vanligaste är allt ifrån en enda växel, till tre eller sju, som är det maxbelopp som man oftast ser på cyklar som dessa. Det behövs helt enkelt inte fler än så för dess ändamål, något som känns både enkelt och praktiskt för cyklistens del.

Comments Off on Damcykeln – en tidlös klassiker

Filed under Cykel