Rehabilitering kan behövas av en mängd olika anledningar. Du har kanske gjort dig illa på jobbet eller i samband med träning. Du kan också vara otränad. Det finns en mängd olika varianter av rehabilitering, och vilken som passar just dig bäst beror på var och hur du har skadat dig.
Vem eller vilka kan hjälpa mig med rehabilitering?
Om du har skadat dig bör du först vända dig till en vårdcentral. Här kan du få beskedet att du kan behöva vända dig till någon annan, som i sin tur kan hjälpa dig med din rehabilitering. Naprapater kan till exempel lindra och behandla smärtor så som spänningshuvudvärk och ischias. Du kan också behöva hjälp av en arbetsterapeut. Det kan till exempel röra sig om handrelaterade besvär, ergonomisk rådgivning och handträning. Arbetsterapeuten kan också ge en arbetsförmågebedömning och skriva intyg på bostadsanpassning om det behövs. Detta är något som är lättillgängligt i storstäder, så att hitta en arbetsterapeut i Stockholm är inga problem. Vissa insatser sker i team, medan andra sker individuellt. Det viktigaste är att man ser till den behövandes situation och dennes bästa.
Cykling som rehabilitering
Om din skada är någorlunda lindring kan lugna och milda former av träning fungera som rehabilitering. Det handlar främst om cykling och simning. Dessa träningsformer är ofta skonsamma mot kroppen, och är därför bra som rehabilitering. Cykling är dessutom en bra konditionsträning, vilket gör att det fortfarande kan kännas som att träningen ger något. Om du besöker ett gym finns det ofta två olika sorters motionscyklar. Den som är sittande är ofta enklare och kan därför med fördel användas i rehabiliteringssyfte. Kom ihåg att alltid rådfråga en ortoped, läkare, arbetsterapeut eller kiropraktor etcetera om vilken eller vilka träningsformer som fungerar bäst som rehabilitering för just din smärta.