Se till att synas i trafiken som cyklist

Att cykla är en rolig sport och en effektiv träningsform. Det är dessutom ett miljövänligt och smidigt färdmedel som allt fler människor vill utnyttja.

Som cyklist är du en del av trafiken. Därför måste du ta ansvar med relevant utrustning och visa hänsyn gentemot trafikreglerna.

Praktiska hjälpmedel för dig och din cykel

Cykling under kväll och natt kan innebära en säkerhetsrisk om du inte syns tillräckligt. För att synliggöra dig själv i trafiken är du skyldig att installera ljus både på den främre och bakre delen av din cykel. Genom att använda en reflexväst kan du uppnå en högre säkerhetsnivå eftersom du på så sätt blir extra synlig för alla deltagande i trafiken.

En reflexväst är ett praktiskt alternativ då du enkelt kan vika ihop den packa ner den i väskan. På så sätt kan du alltid ha den med dig om du oväntat skulle bli sen och måste cykla hem i mörkret. Handla online och investera i en funktionell reflexväst eller sele och gör din färd ännu säkrare.

Använd alltid hjälm

Som cyklist måste du alltid använda hjälm. Det är otroligt viktigt och kan minska risken för huvudskador om du kör omkull eller råkar ut för en olycka. Det är en billig försäkring att köpa sig en bar cykelhjälm.

Se till att synas i trafiken

Förutom att se till att synas i trafiken som cyklist är det viktigt att även andra säkerhetsåtgärder vidtas. Det är av stor vikt att installera ljus på både fram- och bakänden av cykeln. Detta för att synas i trafiken och även för att se på vägen för att förebygga eventuella farliga situationer. Utöver detta är det även viktigt att alltid ha med sig en reflexväst eller sele som är enkel att packa ner och ha med sig, för att vara synlig för övriga trafikanter.

Med hjälp av reflexväst är det lättare att uppmärksamma cyklisten, även när det är mörkt. Reflexvästens färg är enkel att upptäcka, och det är även viktigt att använda hi-vis kläder som är synliga och kan lysa upp i mörkret för att synas tydligare. Det är också viktigt att se till att cykeln är utrustad med andra hjälpmedel som ljus och reflekterande färger, för att synas tydligare i trafiken.

Minska olyckorna

Cykling innebär även stor risk för skador, vilket gör det ännu viktigare att se till att tillgripa säkerhetsåtgärder. Med hjälp av en cykelhjälm kan man minimera risken för huvudskador om man skulle råka ut för en olycka. Det är viktigt att välja en hjälm som är bekväm och passar ens huvud och är utrustad med ett justerbart spänne för att sitta ordentligt. Cykelhjälm bör alltid bäras vid cykling.

För att minska risken för olyckor är det också viktigt att lära sig trafikreglerna och att följa dessa. Det är också viktigt att följa hastighetsgränserna, att signalera när man ska svinga och att hålla avstånd till andra fordon.

Att cykla är ett miljövänligt färdmedel som allt fler väljer. För att vara säker och synlig i trafiken är det viktigt att ta säkerhetsåtgärder som att använda ljus, reflexväst, bra kläder och cykelhjälm. Det är även viktigt att lära sig trafikreglerna och att följa dessa för att förebygga olyckor.

Comments Off on Se till att synas i trafiken som cyklist

Filed under Cykel, Övrigt