Vanliga skador för cyklister

Att motionera är rätt. Att motionera rätt är viktigt. Detta gäller även för cyklister. Att sitta och trampa på en hoj kan väl inte skada någon kan man tycka. Men som alla sorters påfrestningar av kroppen kan cyklisten bli drabbad med problem i leder och muskler. Ofta beror detta på att belastningen blivit för stor. Vardagsmotionen med cykeln är givetvis bra men bör ske med försiktig början och upptrappning efterhand. Med detta i åtanke samt bra näring och vätsketillförsel kan skador undvikas.Cycling Även om cykling är en av de skonsammaste formerna av motion så finns det skador som uppstår, till exempel beroende på:

  •  Att du för snabbt ökar träningsmängden
  • Ovana rörelser
  •  Felaktig kroppsställning

Du som cyklist bör därför vara uppmärksam på ömhet och smärta och avbryta ditt träningspass så snart den uppkommer.

Vanligt förekommande skador

KnäskadorKnät är en utsatt del och smärtor i knäskålen kan uppkomma både smygande och utan förvarning. Vanligen gör det ont i knäskålen, beroende på att du har överbelastat lårmuskelns fäste i knäskålen. Ibland förekommer även smärtor på utsidan av knät, orsakat av påfrestningar i de senor på utsidan som går från den stora sätesmuskeln.RyggproblemVärk i ländryggen är vanligt i samband med cykling. Det uppstår när du cyklat länge, du har hållit för högt tempo eller helt enkelt på du utsätts för kraftig blåst. Orsaken är att du suttit framåtböjd under en lång period, vilket gör att muskler och leder blir översträckta och på snedbelastning av ryggkotorna.NacksmärtorOrsakas på grund av du under färden hela tiden tittar upp för att se vägen och övrig trafik. På så sätt spänns musklerna i nacken och när de blir överbelastade bildas mjölksyra, vilket gör att blodcirkulationen blir sämre.

Vad gör du vid en skada?

Om skadan är framme och även om det inte känns så farligt kan fortsatt cyklande förvärra skadan. Får man ont i muskler och leder bör man söka hjälp. Massage eller besök hos en naprapat kan vara en god idé. Naprapater tar hand om skador som cyklisten kan drabbas av som till exempel knäskador eller ryggproblem. Det kan också vara nacken som drabbas. Det kan bero på den ställning man har under cyklandet, om man vill titta för mycket framåt/ uppåt.Naprapaten kontrollerar och undersöker dina muskler och leder och talar om för dig hur du skall justera och korrigera orsaken till skadorna. Du får också en insikt i hur kroppens funktioner interagerar med din träning.

Massage är bra för dig!

Vid lättare muskelvärk och ömhet kan massage ge lindring och öka blodcirkulationen. Stretching är faktiskt inte A och O för att undvika skador och träningsvärk. Känner du dig bara stel känns det bättre om du sätter igång din blodcirkulation med lite träning istället för att stretcha och ta det lugnt. Det nyaste sättet att få igång kroppen när man är stel och har lite värk är genom dynamisk rörlighet. Då går du igenom kroppens alla muskler och leder med lätta böjningar och belastningar under 15 minuter både före och efter träning. En video med exempel finns här.

Comments Off on Vanliga skador för cyklister

Filed under Cykel